Pwa (progressive web apps) of een gewone app laten maken? Of andersom?
PWA (Progressive Web Apps) of een gewone App laten maken? Of andersom?

PWA (Progressive Web Apps) of een gewone App laten maken? Of andersom?

PWA of een gewone App laten maken? Of andersom?

Met de komst van Progressive Web Apps is het mogelijk geworden om een groot deel van de native functionaliteiten te gebruiken in een webapplicatie. Door de opkomst van interactieve applicaties en de populariteit van PWA’s, stellen ondernemers zichzelf steeds vaker de vraag: Een ‘gewone’ native applicatie laten maken of een PWA? Het antwoord op deze vraagt hangt natuurlijk stevig af van waar je naar opzoek bent. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een Progressive Web App en leer je welk soort app het beste bij jou onderneming past.

PWA app laten maken

Wil jij een PWA app laten maken door een professionele partij?

Laat EpicWebsites team van specialisten jouw wensen bekijken. Wij specialiseren ons in het ontwikkelen van softwareoplossingen op maat. Dit betekent dat we uitgebreid onderzoek doen naar wat voor jouw wensen de beste oplossing is. Heb je interesse in het laten maken van een professionele en veilige PWA? Laat het ons weten! Wil je eerst precies weten wat een PWA inhoudt? Lees dan gerust verder.

Wat is PWA (Progressive Web App)?

Epic staat voor ervaring, een uniek ontwerp en oplossingen verzinnen die er toe doen.

Een Progressive Web App (PWA) is een webapplicatie die beschikt over een groot deel van de functionaliteiten waar native apps gebruik van kunnen maken. De webapplicatie wordt gebouwd met een combinatie van welbekende technologieën: HTML, CSS en Javascript. Een PWA is bedoeld om een ‘native-ervaring’ na te bootsen, zonder dat een gebruiker iets hoeft te installeren. Deze webapps lijken dan ook ontzettend veel op de ‘normale’ apps uit de App store of de Google Play store. Maar hoe is dit mogelijk en naar welke nieuwe technieken zijn de bedenkers eigenlijk opzoek gegaan? Een van de moderne ontwikkelingen die veel bijdraagt binnen een PWA is de ‘Service Worker’. Dit is een soort proxy of stukje code die zich nestelt tussen de server en de client om data te cachen (onthouden) en om continu te luisteren naar events die plaats moeten vinden. Een PWA is dus een soort tussenstap tussen een webapp en een native oplossing. Een webapplicatie is trouwens niet zomaar een progressieve webapp. Om een PWA te zijn moet deze app voldoen aan een aantal functies.

PWA voordelen

Progressive Web Apps zijn veel voordeliger dan native apps. Een PWA draagt de eigenschappen van een webapp, zoals de looks en de werking op alle besturingssystemen. Een website werkt op ieder apparaat, maar native applicaties moeten voor elk platform opnieuw ontworpen en ontwikkeld worden. Een PWA zorgt in vergelijking tot native applicaties dus voor een veel lagere ontwikkelkosten.

PWA’s missen niet de performance en apparaat mogelijkheden zoals de traditionele webapps.

Web apps laden over het algemeen veel langzamer dan native applicaties.

Doordat de applicatie elke keer bijna de volledige User Interface moet ophalen. In combinatie met de informatie en de content die aanwezig is, kan dit zorgen voor een langzame applicatie. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de service worker kun je het content cachen. Hierdoor zorg je voor een betere gebruikservaring, wat natuurlijk weer goed is voor je conversie. Ook wordt er bij PWA’s gewerkt met een ‘App shell architectuur’. Hiermee worden basiselementen offline bewaard op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor hoeft niet alles volledig meer van internet opgehaald te worden. Op deze manier combineer je dus eigenlijk de voordelen van zowel native apps als webapps.

Snelle en efficiënte verspreiding zonder hoge distributiekosten.

Het wordt natuurlijk steeds moeilijker om de investering van je app terug te verdienen, wanneer je meer kosten maakt. Zo moeten de gebruikers van de App store van Apple 30% van hun inkomsten afstaan aan Apple. Door het laten maken van een PWA kunnen gebruikers jouw app opslaan zonder een installatie via de App store.

PWA’s zijn indexeerbaar door zoekmachines.

Nog een groot voordeel van een PWA is dat zoekmachines de volledige content van de pagina kunnen indexeren. Bij een native app is dat over het algemeen niet het geval. Een PWA heeft dus veel voordelen op het gebied van SEO en SEA. Ook scoort mobielvriendelijk content hoger in Google.

PWA nadelen

Complexer, dus een langere ontwikkelingstijd dan traditionele webapps. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat de voordelen voor jouw onderneming zullen zijn met het gebruik van een PWA. Bijvoorbeeld voor een simpele website die niet constant real-time data aan de gebruiker wilt tonen is het misschien slimmer en voordeliger om niet om te bouwen naar een PWA.

Niet alle platforms bieden (nog) niet dezelfde ondersteuning.

Een progressive web app is vrij recent pas ontwikkelt. Hierdoor zijn alle bekende platforms bezig met het integreren hiervan. Vooral Google en Microsoft pushen het gebruik van PWA’s vanwege het voordeel wat deze apps meebrengen voor hun businessmodel. Apple is de enige die (nog) een beetje achterblijft. Ze verdienen nog veel geld met de appstore en willen proberen dit zo lang mogelijk de beste bron van de applicatie te laten blijven.

Wat zijn PWA prijzen

Je wilt natuurlijk weten aan wat voor bedrag je ongeveer moet denken bij een Progressive Web App. Gemiddeld liggen de prijzen van het laten ontwikkelen van een PWA. Tussen de €2.500 en €7.500. Dit hangt natuurlijk sterk af van de door jou gewenste functionaliteiten.