Flutter

Op dit moment willen we natuurlijk weten wat zijn de voordelen en de nadelen van Flutter. Op deze pagina gaan we de voor- nadelen bekijken.

Flutter is een programma dat ervoor zorgt dat codeurs maar één code nodig hebben voor meerdere platforms. Hiermee wordt bedoeld dat voorafgaand bij Android er een andere code was dan bij bijvoorbeeld iOS. Het framework zorgt ervoor dat je maar één code nodig hebt voor iOS en Android. Google heeft het opgezet, maar besloot er wel voor om er een open source toolkit van te maken.

Hierdoor kunnen honderden (en later in de toekomst eventueel duizenden) ontwikkelaars elkaar helpen met projecten, door code met elkaar te delen. Programmeer je via Flutter, dan kan je gebruikmaken van standaard Android- en iOS tools.

Ook zijn alle onderliggende besturingssystemen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan code en UI die je schrijft in Swift, Objective-C(voor iOS), Kotlin en Java (voor Android).

Voordelen van Flutter

Flutter valt te combineren in bestaande applicaties en maakt het een meer wendbare toolkit. Hierdoor besparen programmeurs dubbel zoveel werk. Daarnaast valt er met Flutter real-time te zien welke wijzigingen in de app-code welk effect hebben.

Het programmeren in Flutter is ongeveer 1,7 keer sneller dan vroeger. Het toevoegen van features gaan een stuk sneller en kost minder moeite. De communicatie tussen teams kunnen veel beter gaan, aangezien ze gezamenlijk aan een project werken. Dit zorgt ervoor dat een team weet wie wat doet.

Flutter maakt gebruik van DART, een moderne programmeertaal die makkelijk te leren valt. Zo’n zeventig procent van de broncode wordt gedeeld en hergebruikt, waardoor er in de toekomst nog meer tijd bespaard kan worden.

Nadelen van Flutter

Applicaties maken soms gebruik van hardware-features, zoals een camera. Het nadeel aan Flutter is dat deze toepassingen alleen opgeroepen kunnen worden in de standaard code van het framework zelf. Soms zijn daar inmiddels goede plugins voor te vinden, maar ze leveren niet het gewenste effect.

Voor sommige toepassingen levert dat daardoor dubbel zoveel werk op. Dat geldt eigenlijk voor alle toepassingen die aan de verschillende besturingssystemen zijn gelinkt.

Andere uitdagingen komen doordat het behoud en herstel van de staat van een applicatie nog handmatig moet gebeuren in Flutter. Standaard URL-schema’s worden nog niet ondersteund in tekst-widgets, wat onhandig is. Ook het gebrek aan libraries van derde partijen zorgt voor beperkingen ten opzichte van andere tools. Het assetmanagement is niet erg gebruiksvriendelijk en er zijn geen tools voor Flutter bekend die het mogelijk maken om een crash van de applicatie te melden.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Epicwebsite?

Neem dan gerust contact met ons op en we bespreken samen je wensen en wat de mogelijkheden zijn. Met onze jarenlange ervaring en vele projecten voor verschillende klanten, hebben we voldoende kennis in huis om ook jouw website tot een succes te maken.

Er is altijd meer mogelijk dan je denkt!

Inhoud: